Die Welle




Såg en asbra film här om dagen: Die Welle. Ja den är tysk. Och ja den handlar om nazism/autokrati/fascism. Men aj så bra den var! Till och med älskling blev intresserad av den, han som annars helst stänger av öronen när jag berättar om filmen jag ser på för tillfället (tror att det är chic-flics... pyttsan!). 

Var i alla fall en jätteinressant film om hur en lärare på en högstadieskola (är inte säker på denna informationen) ska lära ut om autokrati och gör det till ett socialt experiment under en vecka. Det startar med att han blir ledaren för gruppen (en diktator-liknande figur som lyckas få gruppen/eleverna att göra precis som han säger) och de inför därefter speciella kläder, hälsningar osv. Fler och fler personer går med i denna nya rörelse och det leder till något ingen kunde tänkt sig från början. I början av filmen kommer nämligen kommentaren "något som hände under andra världskriget skulle aldrig kunna hända igen; vi är för upplysta för det och har mer information om detta idag".

Var en tänkvärd film som gjorde att man verkligen förstår att rätt personer kan få oss att göra dumma saker, saker vi inte ens trodde att vi någonsin skulle kunna göra.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

lillaalex

Lilla Alex

RSS 2.0